fredag 9 maj 2014

Snart semester

Jag går liksom och väntar på något, känns det som. Inspirationen att sätta igång. Jag vill ju gärna ha gått ner några kilon till semestern. Sen att man sannolikt inte kommer göra annat än att äta (all inclusive-hotell...) och kanske dricka lite, under semestern, det är en annan sak. Som vår praktikant sa häromveckan "huvudsaken är att man är snygg när man kommer dit". Så sant som det är sagt!

Hursomhelst, igår insåg jag att det kommer inte bara ske magiskt. Även om man verkligen skulle önska att det var så. Så jag bestämde mig helt enkelt för att från och med måndag är det LCHF som gäller. Just nu ligger jag nånstans mitt emellan. Lagar jag nåt blir det oftast LCHF, fast jag kanske lägger till något inte så LCHF. Och ibland blir det bara köttbullar och snabbnudlar. Och sen sitter man där på kvällen och är sugen och småäter på det ena och det andra.

Jag säger som min kompis Maria som lagt om sin kost "så länge jag kan påverka det" blir det så strikt jag klarar. Och då menar jag, och Maria, alltså att skulle jag bli bjuden på nåt annat så äter jag.

LCHF är bra mat. Gott och snabbt mättande, man behöver inte lika mycket mat, och man håller sig mätt länge. En del verkar tro att LCHF handlar om att dricka olja och äta smör, vilket ju så klart är ganska väldigt långt från sanningen. Som jag har förstått det från de böcker jag läst i så är det kolhydraterna som får blodsockret att gå upp och ner och det är det som gör att man känner sig hungrig. När man äter åker sockret upp och när det dalar igen, vilket det gör snabbt beroende på vilken typ av kolhydrat man ätit, blir man sugen eller hungrig. Äter man inte så mycket kolhydrater håller sig blodsockret på en stadigare nivå och det är därför man inte känner hungern på samma sätt. I stort kan man säga att man ska undvika livsmedel som innehåller mer än 5% kolhydrater per 100 g. En tumregel är att av energin man får i sig under en dag ska 20 % vara protein, 75% fett och 5% kolhydrater. Det betyder för den skull inte att tallriken kommer drypa av fett utan det är ju faktiskt så att ganska lite fett ger ganska många kalorier, jämfört med antalet protein-kalorier i en köttbit. Så en köttbit, mycket grönsaker och en fet sås på tallriken så har du fixat det.

Jag har kommit på att parmesanchips är ruskigt gott. Och ännu bättre blir det om man blandar i lite tacokrydda! Inköpt på LCHF-butiken, tror den vanliga innehåller rätt mycket socker och sånt där som man ska undvika. Säkert en hel del E621 också, smakförstärkare som tydligen kan ge cancer (hur mycket måste man äta då?!). Förut har jag försökt göra ostchips med gouda-ost, men det blir inte bra för den smakar bränt så fort den blivit lite brun i kanten. Så det kommer bli mitt kvällssnacks framöver, det och ölkorv och pepparsalami!

Jag har inte ätit chips på evigheter men trots att det är Eurovisionsschlagerfinalen på lördag tänkte jag ändå köra på morotsstavar och dip. Det är inte dumt det heller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar